Професії для вступу на базі 9 класів з терміном навчання 3 роки
Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії “А1”, “А2”, “В1”), Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, водій автотранспортних засобів кат. "С"Освітньо-кваліфікаційна характеристикаТракторист-машиніст - професія, що потрібна селу і народному господарству України є професія тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва. Кожний п’ятий працівник сільського господарства – тракторист.Ця цікава і романтична професія для тих, хто любить природу, відкриває широкі можливості для вдосконалення професійної майстерності та втілення на практиці творчих задумів. Сучасний трактор – машина дуже складна, в її конструкції поєднані досягнення багатьох наук – теплотехніки, гідравліки, механіки, електроніки, конструювання, технології машинобудування, а також наук, пов’язаних з експлуатацією тракторів.Сучасний тракторист володіє знаннями та навиками багатьох сільськогосподарських професій: водія, саме тракториста, механіка, знає будову і правила експлуатації тракторів і сільськогосподарських машин, систему технічного обслуговування машинно-тракторного парку, ознаки основних несправностей і способи їх усунення. Він має необхідні знання основних правил агротехніки і прогресивної технології механізованих робіт з вирощування сільськогосподарських культур.Тракторист-машиніст працює на гусеничних і колісних тракторах з причіпними, навісними та напівнавісними сільськогосподарськими машинами і знаряддями, на зернових і спеціальних збиральних комбайнах. Тракторист виконує механізовані роботи з обробки ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив, а також посіву, посадки сільськогосподарських культур і догляду за рослинами.СЛЮСАР З РЕМОНТУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ МАШИН ТА УСТАТКУВАННЯОсвітньо-кваліфікаційна характеристикаМашини в сільському господарстві працюють у складних умовах. Різноманітний рельєф полів викликає постійні зміни режиму роботи, підвищене динамічне навантаження, вібрацію. Велика запорошеність чи надмірне зволоження ґрунтів спричиняє проникнення абразивних часток до поверхні тертя та їх прискорене пошкодження. Тому вже через кожні 2-3 роки нові машини потребують ремонту. Всі ці роботи виконує Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування.Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування обслуговує трактори, комбайни різних марок та значний парк машин: Ґрунтообробні (плуги, борони, лущильники, культиватори, котки), поливні, посівні та посадочні, машини для захисту рослин, для заготівлі сіна чи силосування, для збирання технічних культур і картоплі, зерноочисних та багато інших. Жодна сільськогосподарська машина або механізм не можуть бути відремонтовані без розбирання, припасування, регулювання, тобто без участі слюсаря. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування – ліквідовує несправності машин та окремих механізмів, подовжує термін їхньої роботи, повніше використовує ресурс усіх вузлів машин.Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування має знання механіки, математики, креслення, знає будову, принцип дії, призначення та правила експлуатації машин і способи усунення несправностей; способи застосування і зберігання вимірювального інструменту; основні властивості металів, основи організації ремонтного виробництва і слюсарної справи.Здатність швидко і точно встановлювати причину несправності – одне з головних умінь слюсаря з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування. Ця професія вимагає добрих розумових здібностей та знання багатьох систем техніки. Коли сталась якась механічна чи електрична несправність, слюсарі з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування з’ясовують симптоми того, що трапилося, і встановлюють, що саме треба ремонтувати.ВОДІЙ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ (КАТЕГОРІЇ “С”)Освітньо-кваліфікаційна характеристикаРух – основна умова сучасного життя. Водій – одна з найбільш потрібних професій на ринку праці. Вона дуже потрібна для нашого суспільства. Обсяги роботи для водіїв не зменшуються.Автомобільний транспорт займає провідне місце, він використовується для перевезення людей і доставки вантажів, використовується і великими підприємствами, і приватними підприємцями. У загальному потоці машин можна бачити безліч вантажних автомобілів різного призначення. Із зростанням кількості автомобілів, ускладненням їх конструкцій, що поліпшують умови праці водія та підвищується їхня надійність, довговічність, економічність і екологічність, підвищуються вимоги до рівня професійної підготовки водіїв. Для водія характерне поняття «робоче місце» – автомобіль і «робоча зона» – дорога. Робоче місце – автомобіль є місцем підвищеної небезпеки.Професійно важливі якості водія:– хороший зір;– точність і координованість рухів;– врівноваженість;– терпіння;– спостережливість;– уважність;– високий рівень технічного та логічного мислення;– просторова уява;– концентрація уваги;– оперативна та довготривала пам’ять;– відчуття відповідальності;– ввічливість;– акуратність.
Електрогазозварник, Водій автотранспортних засобів категорії «С»Електрогазозварник з’єднує (зварює) елементи металоконструкцій, трубопроводи, деталі машин і механізмів за допомогою зварювального апарату. Збирає заготовки (вузли) конструкцій, здійснює їхнє транспортування в межах робочого місця, налагоджує зварювальне устаткування, встановлює необхідний режим зварки, здійснює зоровий контроль швів. Запобігає виникненню напруги і деформацій у виробі. Основним знаряддям роботи електрозварника є електрод. Для зварювання тонкого металу, кольорових металів, їхніх сплавів і чавуну використовується газовий пальник, в якому відбувається змішування горючого газу з киснем і утворення полум’я. Газозварник, окрім зварювання, виконує роботи з нарізання деталей різної довжини і за різними контурами, здійснює наплавлення, паяння і підігрівання металу.Професійно важливі якості:Професія ставить підвищені вимоги до фізичної сили і витривалості спеціаліста, його гостроти зору і сприйняття кольорів, гнучкості і рухливості рук, ніг і усього тіла, вестибулярного апарата. Електрогазозварник повинен уміти тривалий час сконцентровувати увагу, володіти хорошою зорово-моторною координацією, розвиненою просторовою уявою і технічним мисленням, бути акуратним і урівноваженим Професійні знання і уміння:Електрогазозварник повинен мати хорошу підготовку у сфері хімії та фізики (розділи електрика, електротехніка), математики, металознавства. Він повинен знати: фізичні і хімічні властивості чорних і кольорових металів, способи їх з’єднання залежно від розмірів деталей; конструкцію, принципи і режими роботи зварювальних апаратів; властивості електродів і способи їхнього підбору для різних марок зварюваних металів; правила підготовки деталей і вузлів для зварювання; причини виникнення внутрішніх напруг і деформацій у зварюваних виробах; технічні вимоги до якості зварних з’єднань, заходи запобігання браку і шляхи його усунення. Електрогазозварник повинен уміти: правильно вибирати потрібний режим зварювання; виконувати зварювання різними способами, у різних просторових положеннях; зварювати деталі різних конфігурацій і розмірів; заварювати раковини та інші дефекти у вузлах; виконувати наплавлення зношених деталей; здійснювати контроль режимів зварювання; виробляти приймання зварних з’єднань.Водій автотранспортних засобів (категорії «С»)Як правило, люди, які одного разу вибрали для себе професію водія, пов’язують із нею все своє життя. Кожен, хто збирається стати професійним водієм, має досконало опанувати мистецтво водіння автомобіля. А для цього потрібно не просто знати правила дорожнього руху, а й вміти правильно застосовувати їх, також для раціональної експлуатації автомобіля необхідно добре знати його будову, правила обслуговування механізмів, агрегатів, приладів.Успішному освоєнню професії сприяє наявність інтересу до техніки, технічної творчості, прагнення працювати з машинами.Якщо Ви обрали одну із цих професій, то якісні теоретичні знання та вагому практичну підготовку можете отримати саме у нашому закладі професійної освіти!
Кухар, офіціантКухар - це вічна і постійно актуальна професія.Сьогодні ресторанний бізнес вимагає від працівників професіоналізму. Сучасний спеціаліст кулінарної справи отримує ґрунтовні знання та навички у приготуванні традиційних страв української кухні та народів світу, оформлює і подає порційні страви на замовлення, складає бенкетне меню.Кухар - професіонал вкладає в приготовлену ним страву душу, всі свої знання і вміння. Найкраща винагорода за це – подяка від задоволених споживачів.Охайність, уважність, творча фантазія під час приготування та оформлення кулінарних виробів – ось основні якості, які мають супроводжувати майбутнього професіонала. Кухар – це в першу чергу творець. Творець прекрасного, смачного, привабливого. Кухар – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того, щоб творити.Щоб стати кухарем, необхідно мати хороший смак, творчу натуру, а також професійні знання. Важка, але одночасно цікава професія кухаря, приносить людині велике моральне задоволення. Послуги харчування одночасно є найважливішою складовою потребою будь – якої людини.Професія офіціанта є однією із стародавніх. На фресках Єгипетських пірамід зображені люди, які подають їжу до столу фараонів. Мабуть це й були перші офіціанти.Святкування знаменних дат, подій, весілля і навіть прийом видатних осіб і підписання угод передбачає спілкування за урочистим столом і неможливе без офіціантів, які беруть активну участь у загальній трапезі. Як розсадити людей, які страви подавати і кому в першу чергу, які прибори потрібні для споживання тієї чи іншої страви - саме до цього має безпосереднє відношення офіціант. Він не тільки обслуговує людей, які сидять за столом, але й допомагає і навіть навчає їх дотримуватися певних правил і етикету споживання їжі. Сьогодні жоден ресторан, кафе чи бар не може обійтися без офіціанта.
Овочівник; квітникар; озеленювачОвочівник – це працівник, який займається вирощуванням овочевих культур. Овочівник працює з насінням овочевих культур, готує ґрунт під посадку овочів, вирощує розсаду, саджає, прополює, поливає овочі, формує рослини, визначає терміни і проводить необхідні агротехнічні заходи, організує боротьбу з шкідниками і хворобами овочевих культур, збирає врожай, сортує овочі, готує їх до перевезення.Професія на ринку праціВиробництво овочів в орендних підрозділах, в колективних сільськогосподарських підприємствах, в комунальних та приватних підприємствах. Основні напрямки розвитку цієї галузі – раціональне розміщення плодових і ягідних культур у перспективних для них зонах, підвищення рівня механізації робіт та якості продукції.Квітникар – це фахівець із вирощування квітів і художнього оформленню клумб. Щоб виростити квіти різноманітних декоративних якостей і в любу пору року необхідно знати справу квітникаря.Професія квітникаря передбачає навчання оброблюванню та вирощуванню квітів і декоративно-листяних рослин. Професія квітникаря дозволяє створити красивий інтер’єр вулиці, парку, бульвару, присадибної території, палісадника й балкона. А для створення цієї краси необхідно отримати знання про рослини, їх біологічні особливості, умови вирощування, про правила оформлення територій нових сучасних об’єктів, про нові напрямки моди в ландшафтному дизайні та декоративно-прикладному мистецтві.Квітникар має безпосереднє відношення до краси, оскільки завдяки його старанній та наполеглевій праці маємо можливість вибрати в магазині квіти чи замовити букет найближчим чи поважним людям в знак пошани, подарунка, подяки. Квітникар створює красу на вулицях та в парках містах за допомогою квітників, клумб, газонів, охайно доглянутих дерев та квітучих кущів.У зв’язку із пожвавленням у галузі будівництва й високими вимогами до екології навколишнього середовища велика увага приділяється озелененню. Тому попит на спеціалістів у сфері квітникарства зростає.Зазвичай, професійні квітникарі працюють у ландшафтних компаніях, у міських озеленювальних організаціях, займаються приватним консультуванням або ж промисловим вирощуванням квітучих рослин.Озеленювач – це працівник, який займається озелененням територій біля будинків, вулиць та міст, створює красу в парках за допомогою квітників, клумб, газонів, охайно доглянутих дерев та квітучих кущів.Історія професії. Вважається, що попит на професію виник 6 тис.р. до н.е., адже тоді, квіти стали приносити в жертву Богам, прикрашати ними храми (вінком із квітів прикрашали голови воїнів-переможців). У гробницях фараонів археологи знаходять засушені квіти. Спочатку вирощували квіти як продукт харчування, зокрема, жоржини, а з часом як квітку для душі. Набагато пізніше люди стали прикрашати свої присадибні ділянки квітами. Висячі сади Семіраміди є одним з Семи чудес світу та найяскравішим прикладом озеленення. В Європі перші сади з’явились при середньовічних монастирях. Археологічні дослідження засвідчують, що на території України деревні та квіткові дикорослі рослини висаджували ще близько 4 тис. до н.е. переважно з метою отримання продуктів харчування. Цим була зумовлена зміна природного ландшафту на культурний.Характер роботи:● готує ґрунт, посадковий матеріал, добрива;● проводить облаштування клумб, рабаток, партерів і бордюрів, посів ґрунтових трав на горизонтальних поверхнях; ● здійснює догляд за зеленими насадженнями за допомогою простих інструментів і пристосувань;● виконує складні роботи із застосуванням машин і механізмів;● відбирає сіменники однолітніх квіткових рослин, вирощує саджанці відводками від маточних кущів;● виконує особливо складні роботи, пов’язані з вирощуванням рослин на гідропоніку вегетативним їх розмноженням;● доглядає за рослинами в міських умовах із застосуванням засобів малої механізації.Професія на ринку праціУ зв’язку із пожвавленням у галузі будівництва й високими вимогами до екології навколишнього середовища велика увага приділяється озелененню. Тому попит на спеціалістів у сфері озеленення зростає.
Професії для вступу на базі 11 класів з терміном навчання 1 рік
КУХАРІснують професії, які не втрачають своєї актуальності в усі часи. До таких можна віднести професію кухаря. Професія кухаря може бути освоєна на будь-якому життєвому етапі.
З давніх часів у багатьох спільнотах виділяли тих, хто краще за інших справляється з приготуванням їжі. Кулінарів вважають унікальними фахівцями, адже навіть з найпростіших інгредієнтів вони здатні створити десятки різних незвичайних страв. Саме тому інтерес до розвитку професії був у всі часи.Кухар:
• організовує процес створення готових страв;
• визначає необхідні продукти і їх кількість в конкретній страві і з урахуванням усього робочого меню;
• складає вимоги до сировини або вихідних продуктів;
• виявляє мінуси в процесі роботи інших колег, щоб своєчасно виправити і спробувати «врятувати» готову страву;
• готує обладнання, вибирає тип плити, яка має свої плюси або мінуси для різних продуктів і страв;
• складає опис процесу приготування і часу створення страв;
• веде облік закуплених продуктів та інгредієнтів;
• контролює, щоб виконувалися вимоги санітарних норм при приготуванні і зберіганні продуктів.
В залежності від місця роботи і рівня кваліфікації перелік функцій може мінятися. Кар’єрна драбина в кухарській справі дозволяє досить швидко від статусу помічника дійти до позиції шефа.
Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, водiй автотранспортних засобiв категорii «С»Автослюсар - це людина, захоплена технікою, уміюча технічно мислити, схильна до творчого пошуку і конструювання.Сьогодні Україна – могутня автомобільна країна з багатомільйонним парком різноманітних типів вантажних, легкових автомобілів та автобусів. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів – це робітник, який здійснює вісі види ремонту і технічного обслуговування автомобільного транспорту. Робота представника цієї слюсарної спеціальності знаходить широке використання в усіх галузях, де використовують машини. Кожна машина являє собою складну технічну систему, яка складається із багатьох деталей і вузлів, що взаємодіють між собою в процесі роботи. Але і найдосконаліша машина під впливом робочих навантажень і навколишнього середовища з часом потребує ремонту. Несправності (знос) деталей та вузлів призводить до серйозних недоліків у роботі машини або повністю виводить її з ладу. Допоможе в цій ситуації автослюсар. Від його кваліфікації, від уміння передбачити малопомітні ознаки відхилень у роботі машини залежить дуже багато. Тільки він здатен передбачити наслідки і врятувати машину, а разом із нею і водія. У роботі автослюсаря, вдало поєднується фізична і розумова праця.
До обов’язків автослюсаря належать: ● профілактичні огляди машини;● поточний ремонт та наладка;● планові попереджувальні ремонтні роботи;● термінові ремонтні роботи, спричинені аварійними поломками.
Виявлення причин несправностей – дуже копіткий і відповідальний етап у роботі автослюсаря. Правильна діагностика дозволяє запобігти дуже складним та об’ємним розбирально–складальним роботам, скорочує час ремонту. Тому автослюсар повинен не тільки добре знати їх устрій, а також мати добре розвинене просторове уявлення, що дозволить чітко уявити передачу руху у механізмі.
Автослюсар повинен добре знати: призначення і устрій вузлів автомобіля, правила розбирання і складання вузлів, типові несправності машини та способи їх усунення, технологію ремонту деталей вузлів, устрій універсальних і спеціальних пристроїв і інструментів для технічного обслуговування та ремонту автомобілів.
Повинен вміти: ● знімати та встановлювати системи, механізми, агрегати автомобілів;● розбирати та збирати вузли;● виконувати підгонку деталей при зборці;● ремонтувати насоси, вентилятори, компресори, газорозподільні механізми, прибори електроустаткування;● виконувати операції технічного обслуговування.
Для цього автослюсарю треба розвивати такі якості: спостережливість, уважність, творчий підхід до вирішення проблем, гостроту зору та слуху, чуттєвість пальців рук, дар передбачення неполадок та їх попередження і усунення. Для успішного оволодіння цією професією необхідні знання з хімії, фізики, креслення.
Ринок праці. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів може працювати в автотранспортних і авторемонтних організаціях, на станціях технічного та сервісного обслуговування автомобілів, у транспортних цехах організацій різних видів економічної діяльності. Набуті профкесійні знанняВодій автотранспортних засобів – фахівець, який професійно управляє легковими і вантажними автомобілями всіх типів і марок, а також машинами спеціального призначення.
Рух — основна умова сучасного життя, проте не кожен громадянин нашої країни може дозволити собі особистий транспорт, і саме в такому випадку на допомогу приходить водій.Характер роботи. Для водія характерне поняття “робоче місце” – автомобіль і “робоча зона” – дорога, АТП, АЗС і т.п. Робоче місце – автомобіль є місцем підвищеної небезпеки. Професія водія автотранспортних засобів – наймасова, щорічно тисячі молодих людей поповнюють ряди професіоналів. Автомобільний транспорт займає провідне місце, він використовується для перевезення людей і доставки вантажів, використовується і великими підприємствами, і приватними підприємцями. У загальному потоці машин можна бачити безліч вантажних автомобілів різного призначення. Із зростанням кількості автомобілів, ускладненням їх конструкцій, що поліпшують умови праці водія та підвищується їхня надійність, довговічність, економічність і екологічність, підвищуються вимоги до рівня професійної підготовки водіїв. Водій автотранспортного засобу повинен знати призначення, розташування, принцип дії механізмів і приладів легкового і вантажного автомобіля. Крім того, він повинен дотримуватися правил техніки безпеки при перевірці технічного стану автомобіля в обігу з експлуатаційними матеріалами: паливом, електролітом, маслами, охолоджувальними рідинами.